Chokladtårta med nyttiga fetter...

Då ni nu är några som efterfrågat receptet på den läckra och nyttiga chokladtårtan som jsg gjorde i lördags till Örjans familjekalas, så kommer det nu i dagens inlägg.

Julen 2017 fick jag en mycket bra bok a  min familj i julklapp. Jag hade då uteslutit socker i nästan tre månader och hade redan börjat märka positiva förändringar i min kropp, både utseendemässigt och i min sjukdom. Jag läste denna bok då och glömde sedan bort den lite grann. När jag förra helgen röjde i skafferiet så fick jag syn på den och det var med glädje som jag började bläddra i den igen. Redan på sidan 19 fann jag receptet på tårtan som jag då bestämde mig för att baka till kalaset.


Kakan innehåller en pytteliten mängd socker från den 90% mörka chokladen, men som sagt pyttelite. Om någon vet vart det går att köpa 90% choklad utan socker så berätta gärna det för mig.

I övrigt innehåller tårtan inget tillsatt eller naturligt socker. Inte heller gluten eller stärkelser. Dock mjölkprotein i smöret, men  äkta 80% smör funkar för mig och är nyttigt. Går eventuellt att byta ut mot kokosolja, men det har jag inte provat. Eller mjölkfritt margarin, men det är inte liks nyttigt eller gott. Jordnötterna kan uteslutas helt eller bytas ut mot andra nötter eller frön.


Så här gjorde jag:

Chokladtårta

200 gram 90% choklad (minst 70% enligt boken)
150 gram smör
1 1/2 dl kokosgrädde i tetra (vispgrädde enligt boken)
5 ägg
1 tsk ekologiskt äkta vaniljpulver (eller vanilj från vaniljstång)
1 1/2 tsk lakritspulver 
2 dl salta jordnötter, grovhackade (i boken använde de hela)

Gör så här: Klä en paj/kakform med höga kanter med bakplåtspapper (eller smörj).
Dela ner chokladen i en kastrull med grädden och smöret. Värm långsamt. Rör hela tiden tills chokladen smält. Låt svslna lite och blanda i smaksättarna.
Vispa äggulorna fluffiga.
Vispa äggvitorna till ett fast skum.
Rör ner gul-fluffet i chokladensmeten.
Blanda chokladsmeten med äggviteskummet.
Rör ner det mesta av nötterna, spara lite att strö ovanpå. 
Häll smeten i formen och grädda på 160°C i ca 15 minuter.
Ta ut och låt svalna. 


Jag strödde på lite flingsalt då jag saknade salt i kakan. Serverade med kokosgrädde den gången och varma hallon vid ett annat tillfälle då kakan stått i kylen. Rekommenderar båda alternativen. 

Kakan räcker till många! Detta pga att den är väldigt mastig och täcker alla tänkbara sug och hormonella behov.


Här är boken! Visst är den vacker? Den står nu framme i ett bokstäver i köket och bjuder på inspiration bara av att synas.

#1 - - Jonna:

Åååååh, vad gott!