Den lilla pricken över i

publicerat i

Jag älskar kalas! 
Att träffas och umgås över en fika med goda vänner och familjen är något som jag alltid ser fram emot, nu mer än någonsin. Iallafall de dagar då orken visar sig från sin bästa sida.

Men det allra bästa med kalas är ändå att få duka med mitt vita finporslin och mina söta silverskedar och små ljuvliga kaffeservetter. Det är just det som gör det lilla extra, och som särskiljer födelsedagskalas från vanligt fika. Jag vet att det är en aning gammeldags, men det är ju det jag gillar med det. Det är allt lite trist att de gamla kafferepen inte längre existerar i den moderna vardagen. 

Tycker om att det svenska ordet fika betyder så mycket mer än intagande av kaffe/te/saft och fikabröd. Att umgås och prata om viktiga och oviktiga saker, personliga och opersonliga händelser, känslor och tankar mm. Fika är ett helt socialt sammanhang och en viktig del av våra sociala liv. Att ta en fika med en vän betyder att jag kommer att få prata av mig och samtidigt få ta del av min väns synpunkter på min situation, vilket är väldigt givande. Eller att jag får något annat att tänka på när den jag fikar med berättar om sina problem eller erfarenheter, och får själv ge stöd och bistå med mina tankar.


Dessa bilder är från min mans födelsedagskalas förra veckan. Det var bara vår familj och två av våra vänner. I nuläget finns ingen ork till att bjuda hem fler gäster än så i taget, det blir lätt lite för rörigt för mig annars. Även om jag älskar större bjudningar. Det blev heller inte sju sorters kakor, som annars hade passat bra in i fika-temat. Men bullar, muffins och tårta fick duga den gång. 

När alla andra hade gått från bordet så satt jag kvar en lång stund och bara njöt av detta sociala sammanhang, som jag inte bara fått ingå i utan även fått anordna. Litet men naggande gott!



Bristande mammahjärta 💔

publicerat i Allmänt, Hälsa, sjukdom;
Efter en bra helg väntar en dag fylld med trötthet och ångest...  Solen skiner på en klarblå himmel och jag borde bara njuta. Men tårarna har tagit makten över min dag. Jag säger som min tonårsdotter E sa igår när hormonerna antagligen vällde fram i hennes kropp: 
"Jag bara gråter fast jag vet inte varför. Det är inget. Jag är egentligen inte ledsen." 

Jag försöker att ta mig för någonting men sitter här handfallen i solstolen och låter tårarna rinna fritt bakom mina solglasögon... 

Jag känner en stor sorg i att jag inte kan engagera mig så mycket som jag vill i mina barn. Jag vill ha tillbaka min ork så att jag kan vara delaktig i allt det viktiga som händer i deras liv just nu. Och även vardagliga saker så som läxläsning och fritidsaktiviteter. Det känns hemskt att inte kunna hjälpa dem och finnas till hands i alla situationer som de önskar. Jag hoppas dock att de har förståelse för min situation och varför jag är en dålig mamma för tillfället...

Mitt mammahjärta har brustit många gånger under denna fem månaders period som jag varit sjuk, och jag är säker på att det kommer att fortsätta att brista många gånger till... T ex så kommer jag inte att kunna närvara på min sons skolavslutningen, nu när han lämnar grundskolan. Eller få vara med när han i kostym ska iväg på 9:ornas avslutningsmiddag. (A bor just nu hos sin pappa 20 mil ifrån mig och jag klarar inte av att åka så långt själv. Dessutom krockar hans avslutning med E och T's avslutning.) 

En sak är iallafall säker; 

JAG ÄLSKAR MINA BARN 
över allt annat på denna jord!
To the moon and back! 
 

Riktigt läcker cheesecake

publicerat i Allmänt, Recept, Tårtor, diy;
Hade förra veckan besök av min fina vän och kollega Mikaela och hennes yngsta dotter. Mikaela hade med sig en cheesecake som hon bakat, som jag bara måste dela med mig av. En annorlunda smakupplevelse där de olika smakerna på riktigt gifte sig med varandra. Den är gjord på chévre (getost) och vit choklad som toppas med färska, lite sura, hallon. Ljuvligt! Så om ni gillar ostar med mycket smak så rekommenderar jag er att testa detta.
 
 
 

Vit choklad - och chévre cheesecake:
 
Ingredienser:
 
85 g smör
230 g digestivekex
330 g vit choklad 
200 g chévre
400 g Philadelphia ost
2,5 dl vispgrädde 
 
250 g färska hallon 
 
 
Så här gör du:
 
Börja med att smälta smöret och häll sedan ner det i en matberedare. Smula ner digestivekexen i smöret och mixa till en jämn smet.Tryck ut smeten i en pajform (24 cm) och ställ in den i kylen.
 
Hacka ca 2/3 av den vita chokladen och häll ner i en matberedare. Smula även ner chévren. Koka upp vispgrädden och häll den över osten och chokladen och mixa. Tillsätt Philadelphia osten och mixa till en slät och fin kräm. Häll ner krämen i pajformen över pajskalet och ställ in i kylen igen.
 
Riv resten av den vita chokladen grovt och strössla den över den kalla cheesecaken. Gratinera sedan cheesecaken hastigt på 275° på övervärme. Ställ sedan in den i kylen igen.
 
Servera med färska hallon.
 
 
Lycka till!