Stugmys, brasa och sång...

publicerat i Allmänt, Natur;
Vaknade igår morse vid nio av att jag hörde mina två döttrar fixa med frukost i stugans lilla kök. Bredvid mig låg Örjan och sov så gott. Jag smög mig upp ur sängen. Solen sken redan och snödropparna lyste vita och fina i gräset på väg till dasset. Tystnaden som bara infinner sig ute i skärgården är så magisk på mornarna. Tindra gjorde iordning frukost till Örjan som också vaknade till liv. 


Förmiddagen ägnades åt att måla några ladugårdsdörrar innan vi grillade korv över öppen eld. Tänk att det alltid är så mysigt att få värma sig vid en brasa! 





Lite mer målning på eftermiddagen innan vi lyxade till det med lite jordgubbar och andra goda frukter. Efter middagen blev det sång och gitarrspel och massa prat och skratt. 



Nu laddar vi upp inför påsklunch och älgjakt!

Ett brev

publicerat i Allmänt, Hälsa, sjukdom;
Nu har äntligen brevet anlänt som gör att jag kan pusta ut en aning. Nämligen svar på min ansökan om Särskilt Högriskskydd från Försäkringskassan. Och svaret är att jag fått min ansökan godkänd! Nu kan jag än en gång känna att vi har det ändå rätt så bra vi som bor här i Sverige som kan få hjälp via sjukförsäkringen hos Försäkringskassan, när vi så väl behöver det. Visst har jag varit besviken och bitter på lagen kring sjukskrivningar och jag tycker verkligen att det är otroligt orättvist och fel att inte ens professionella specialinriktade läkares omdömen inte räknas fullt ut, utan att en läkare som en aldrig ens träffat ska avgöra om en har rätt till sjukpenning. Men detta kan varken jag, läkarna eller handläggaren göra något åt, det ligger hos politikerna tyvärr. 



Särskilt Högriskskydd betyder att jag under ett års tid (sen kan jag ansöka om förlängning) inte kommer att få någon karensdag när jag behöver vara hemma, oavsett om jag får magsjuka, influensa eller ett skov. Det jämkar upp min sämre sjukpenning en aning. Alltså eftersom jag nu jobbar 87.5% så får jag bara ut 80% av dessa arbetade procent om jag blir sjuk... Men då jag åtminstone inte får något karensavdrag så blir det en aning bättre för oss. 

Från totalt misslyckat till super gott!!

publicerat i Allmänt, Peppkampen, Recept;
När jag i lördags planerade veckans mat och till hälften utgick från mina nyttiga kokböcker och till hälften ungdomarnas önskemål så kände jag mig riktigt nöjd. Men när jag sedan i måndags lagade en broccoli-och koriandersoppa med knaperstekt bacon på så blev det allt utom bra... När jag stod där och hackade den färska koriandern så funderade jag på varför jag aldrig tidigare köpt hem färsk koriander. Jag köper ju ofta färska kryddor på kruka och älskar verkligen sen fräscha smaken av timjan, basilika, citronmeliss, persilja och dill. Men så fort som jag fick in soppan i min mun så förstod jag varför jag aldrig använder koriander i min matlagning. Jag tycker verkligen att det är (ursäkta mig nu) jätte äckligt!!! Dessutom så hade jag nog haft i liiiite för mycket wasabi när jag måttade med ögat, för det var väldigt starkt. Engla smuttade på sin sked och tittade försiktigt på mig och sa sedan "Förlåt mamma men jag kan verkligen inte äta det här." Och jag förstår henne, även om jag kämpade i mig min portion och höll masken. Örjan gjorde likadant, men jag såg att han led. Och när jag till slut erkände att jag inte gillade maten så pustade han ut och höll med mig. Dock fick han åtminstone behålla sin mat, min vände...

Egentligen så var det inget fel på grundreceptet, så nästa gång ska jag göra denna utan wasabi och byta ut koriandern mot basilika. Då tror jag att den kommer att passa oss bättre.



Men något som blev riktigt fantastiskt gott var en tonfiskröra på salladsbädd som jag hittade i samma kokbok ("Lär dig leva sockerfritt"). En rör bara ihop tonfisk på burk (självklart i vatten då de annars ligger i solrosolja som inte är bra att äta pga den höga omega6 halten) med majonnäs, creme fraiche (bytte ut denna mot ett veganskt alternativ då jag inte äter mjölkprodukter), tomatpuré, dijonsenap, hackad färsk persilja, cayennepeppar, paprikapulver och salt. Servera på en sallad av gröna blad (jag valde baby spenat och romansallad) och cocktailtomater. Jag la sedan till majs, avokado, pressad citron och en varm "dressing" av kokosolja, gurkmeja och svartpeppar. Till det så drack jag ett stort glas citronvatten. Såååååå himla gott och antiinflammatoriskt. Så fräscht och mättande men ändå ingen matkoma risk. Detta tyckte även Örjan var riktigt gott! Mjölkfritt och glutenfritt dessutom. Detta kommer garanterat serveras ofta på sjön i sommar!!



Skriv en kommentar ifall du vill ha hela receptet med mått och mängd. Klicka gärna på hjärtat här nedan om du gillar detta inlägg! 
Glad påsk kära läsare!!! 🐣🐤🐥🐓🐔